La gestió de xarxes públiques col·laboratives: posant ordre al melting pot i l’evolució necessaria cap al concepte de cartera de xarxes
Publication date
2009Abstract
La pregunta que aquesta recerca respon és: com un enfocament de cartera de xarxes pot contribuir a la millora de la gestió per xarxes a la gestió pública. La recerca s’estructura en la següent seqüència. A la primera desenvolupem el marc teòric que justifica la necessitat d’ampliar la unitat d’anàlisi de xarxes amb una perspectiva que tingui en compte l’entorn i la participació de les administracions públiques en multiplicitat de xarxes de manera simultània. Per a desenvolupar aquest argument analitzem l’enfocament tradicional de la literatura sobre gestió de xarxes (és a dir, l’enfocament analític –que es centra en investigar els nodes i les interrelacions dins la xarxa-, i l’anàlisi de “whole network” –que es centra en la xarxa com objecte d’estudi com a forma de governança diferenciada de la jerarquia i el mercat).
Un segon pas consisteix a analitzar els desenvolupament més recent d’aquesta literatura, cap a un enfocament holístic de l’anàlisi de xarxes, centrat en les diferents formes de governança de les xarxes i les seves tipologies comparades. Per a, finalment, construir la nostra proposta: centrar l’anàlisi i la gestió estratègica de xarxes en el grup de xarxes on participa una administració, el network portfolio (o cartera de xarxes).
Analitzem el cas de la Diputació de Barcelona (DB) per a il·lustrar les diferents formes en les que la incorporació de la visió de network portfolio pot contribuir a una millor comprensió de la gestió de xarxes a la gestió pública. La DB ha promogut el desenvolupament de xarxes de forma activa i realitzem una diagnosi des de l’anàlisi holístic primer, i des de les aportacions a la gestió que la nostra proposta aportaria al decisor públic. La metodologia del cas realitza d’un inventari de les xarxes generades, analitza la documentació vinculada a aquestes (normativa, processos, informes i webs); desenvolupa entrevistes semi estructurades a directius al càrrec; i interpreta les respostes en base a la literatura de xarxes.
Document Type
Working document
Document version
Submitted version
Language
Catalan
Subject (CDU)
00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics
334 - Forms of organization and cooperation in the economy
35 - Public administration. Government. Military affairs
Keywords
Investigació
Administració pública
Cooperació publicoprivada
Aliances estratègiques (Empreses)
Pages
128 p.
Publisher
Escola d'Administració Pública de Catalunya
Citation
Ysa, Tamyko. (2009). La gestió de xarxes públiques col·laboratives: posant ordre al melting pot i l’evolució necessària cap al concepte de cartera de xarxes. Escola d'Administració Pública de Catalunya. https://hdl.handle.net/20.500.14227/1415
Note
Autories vinculades a la Universitat Ramon Llull – ESADE.
This item appears in the following Collection(s)
- Treballs de recerca [72]
The following license files are associated with this item:
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/