De l’eficiència a la intel·ligència: el cas de les comissions interdepartamentals al Govern de Catalunya
Data de publicació
2010-11Resum
Tot i els processos de canvi viscuts als darrers vint anys, les administracions públiques han mantingut la lògica de l’especialització i la segmentació de les seves estructures gairebé intacta. Tanmateix, algunes veus consideren que el gran repte de l’Administració passa precisament per aconseguir que les seves parts afrontin conjuntament les demandes i els conflictes d'una societat creixentment complexa, incorporant la racionalitat deliberativa al govern i a la gestió pública.
Aquest és el marc teòric des del qual plantegem un estudi sobre les comissions interdepartamentals (CI) de la Generalitat. Definim CI com un espai on es troben representants dels diferents departaments per intercanviar coneixements, punts de vista i propostes, així com concertar accions a l’entorn d’una determinada política nova i/o complexa, amb la finalitat de millorar-ne la planificació, la programació i/o la implementació.
Les CI han proliferat darrerament, tot i que la seva existència no ha estat, encara, ben fonamentada, ni a nivel polític ni a nivell normatiu. Tampoc disposem d’estudis que en valorin els resultats obtinguts. Per això, a més d’oferir una mirada panoràmica sobre el mapa dels òrgans col·legiats de la Generalitat, fins ara inèdita, la recerca analiltza a fons sis CI, de temes alhora rellevants i diversos:
- Comissió de Coordinació Territorial
- CI del Canvi Climàtic
- CI per a la DM de l’Aigua
- CI d’Immigració
- CI de Famílies
- CI d’Igualtat d’Oportunitats
Les comissions han estat analitzades a partir de quatre aspectes: La definició dels seus objectius de la CI i el grau d’adhesió i compromís que aquests desperten; els recursos disponibles i les dinàmiques que n’expliquen el funcionament; el tipus de relacions que s’estableix entre els seus membres i, finalment el grau de prioritat política i l’estil de lideratge. L’anàlisi ens ha permès constatar: 1. Que hi ha diferències notables en el funcionament i resultats de cada CI, 2 Que algunes tenen problemes seriosos de funcionament i 3. Que aquestes dificultats no posen en dubte els objectius de fons que en justifiquen la creació, tot i que caldrà molta innovació i perseverança per superar-les.
Els resultats aporten una doble recomanació pràctica: 1. Conèixer millor el funcionament real d’aquests espais transversals i 2. Fer una política activa i explícita de transversalitat, que determini quantes comissions es necessiten, amb quins objectius, gestió i lideratge. Això és crucial per evitar que la proliferació de CI disfuncionals porti al descrèdit i la desactivació d’una eina necessària.
Tipus de document
Document de treball
Versió del document
Versió presentada
Llengua
Català
Matèries (CDU)
00 - Ciència i coneixement. Investigació. Cultura. Humanitats
35 - Administració pública. Govern. Assumptes militars
37 - Educació. Ensenyament. Formació. Temps lliure
Paraules clau
Investigació
Administració pública
Canvi organitzatiu
Intel·ligència col·lectiva
Comunitats de pràctica
Pàgines
135 p.
Publicat per
Escola d'Administració Pública de Catalunya
Citació
Brugué, Quim, Canal, Ramon i Payá, Palmira. (2010). De l’eficiència a la intel·ligència: el cas de les comissions interdepartamentals al Govern de Catalunya. Escola d'Administració Pública de Catalunya. https://hdl.handle.net/20.500.14227/1583
Nota
1. Grup de Recerca Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona.
2. Subvenció de recerca de la convocatòria 2009 (GAP/2612/2009 )
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- Treballs de recerca [72]
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element:
Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/