Amb e-government els municipis de Catalunya no tenen límits
Visualitza/Obre
Data de publicació
2013Resum
Des de finals del segle passat i principis del XXI la societat ha estat marcada per l’evolució de les noves tecnologies de la informació i comunicació (TIC). Això ha provocat un canvi al nou paradigma industrial i a les relacions ciutadanes. S’han creat noves formes de participació i comunicació ciutadana com són el comerç electrònic i la utilització d’Internet. Per aquesta raó la comunicació del ciutadà i les empreses amb l’administració pública també ha canviat. Els municipis han anat incorporant les TIC i la paraula e-government ha anat apareixent dins de les administracions públiques. Els diferents governs han estat destinant part dels seus pressupostos a la incorporació i millora de les TIC als municipis per apropar-se al ciutadà. Amb aquests diners els ajuntaments han creat planes web on els ciutadans poden comunicar-se d’una manera més ràpida i eficient, disminuint així els tràmits burocràtics. Les TIC han obert un ampli espectre de possibilitats als municipis en el sentit que els han permès millorar la seva eficiència en qüestions de gestió interna (sobretot als grans municipis) i també de gestió externa, tant la relacionada amb la qualitat dels serveis, com amb la rapidesa amb què s’ofereixen als ciutadans.
La nostra recerca ha tingut per objecte mostrar l’estat del procés d’implantació del govern electrònic al territori nacional a nivell local. Hem analitzat les vuit unitats o àmbits territorials que defineix l’Idescat. La metodologia emprada en aquest projecte ha estat una enquesta en línia enviada als ajuntaments de tots els municipis de Catalunya.
Els resultats ens mostren un elevat nivell de desenvolupament tant pel que fa a la disponibilitat de serveis públics digitals com a la possibilitat d’ús dels mateixos per part dels ciutadans. Les principals conclusions que se’n deriven són el fet que els nostres municipis estan situats en la tercera de les fases de maduresa, l’anomenada finestreta 24 hores, on es pot realitzar una gestió global de tots els serveis oferts per l’Administració; i una molt bona part d’ells estan evolucionant cap a la quarta fase, l’e-democràcia, on el ciutadà pot participar activament dins de l’Administració a través del web. Però per arribar a aquest punt els ajuntaments han de crear més demanda d’altres serveis per part dels ciutadans i les empreses. Hem observat també un diferent comportament dels vuit àmbits respecte als aspectes analitzats, fet que ens permet dir que tenen camí per recórrer allà on es troben pitjor posicionats.
Tipus de document
Document de treball
Versió del document
Versió presentada
Llengua
Català
Matèries (CDU)
004 - Informàtica
35 - Administració pública. Govern. Assumptes militars
Paraules clau
Investigació
Administració electrònica
Participació social
Comunicació en l'administració pública
Ciutadania
Pàgines
103 p.
Publicat per
Escola d'Administració Pública de Catalunya
Citació
Pujol, Maria, Riera, Maria Carme, Sitjà, Liane i Insa, Raquel. (2013). Amb e-government els municipis de Catalunya no tenen límits. Escola d'Administració Pública de Catalunya. https://hdl.handle.net/20.500.14227/1596
Nota
1. Autoria vinculada a la Universitat Oberta de Catalunya.
2. La realització d’aquest treball de recerca ha estat possible gràcies a la subvenció atorgada per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya per a treballs de recerca sobre Administració Pública de l’any 2013, a través de la Resolució GRI/2844/2013, de 20 de desembre.
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- Treballs de recerca [72]
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element:
Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/