La contribució de la comunicació interna a l'excel·lència de la gestió de l'Administració local: el cas dels ajuntaments gironins
View/Open
This document contains embargoed files until 9999-01-01
Publication date
2008-07Abstract
La comunicació organitzacional, entesa com el conjunt de iniciatives d’una organització per comunicar-se amb el seu entorn divers per tal de generar un clima de confiança que faciliti i fomenti el desenvolupament de l’organització, acostuma ser una dels elements de gestió menys considerats en la gestió pública i privada. El màrqueting i la publicitat encara ocupen els primers llocs en la inversió en estratègies comunicatives. Això és més cert en l’àmbit de l’administració pública, on l’absència de competència i una estructura més aviat tancada de les seves organitzacions, complica un correcte desenvolupament dels canals de comunicació.
Si aquesta situació, com diem, ja és de per si prou complicada, la priorització dels públics del entorn organitzatiu a favor dels públics externs (mitjans de comunicació social, en especial) i en detriment dels públics interns, converteix en una missió impossible la contribució de la comunicació interna a l’excel·lència de la gestió pública.
Aquest treball de recerca ha volgut mostra aquesta situació en l’àmbit municipal, agafant com a mostra els ajuntaments gironins de més de 5.000 habitants i aquells que, malgrat no arribar a aquesta xifra, són capitals de comarca.
A partir del treball de recerca dirigit pel professor nord-americà James E. Grunig als Estats Units per determinar com contribueix la comunicació a l’excel·lència en la gestió de les organitzacions privades nord-americanes, canadenques i britàniques, hem elaborat els qüestionaris per recercar si la comunicació interna en el ajuntaments que conformen la mostra del nostre estudi contribueix a l’excel·lència de la gestió municipal. Amb aquesta finalitat s’han analitzat els sistemes comunicatius interns dels ajuntaments a partir dels indicadors resultants de l’estudi de l’excel·lència esmentats.
Els resultats, malauradament, no han estat sorprenents, en el sentit que queda un llarg camí per recórrer si el vol que la comunicació interna sigui un factor d’eficàcia en la gestió de les administracions locals. No només per la seva estructura, sinó per posar en excés l’atenció en la comunicació externa deixant molt de banda la comunicació interna i, també, per la poca professionalitat dels responsables polítics i tècnics de la gestió de la comunicació interna i dels recursos humans derivada de l’escassa formació en aquest àmbit.
Document Type
Working document
Document version
Submitted version
Language
Catalan
Subject (CDU)
316 - Sociology
35 - Public administration. Government. Military affairs
Keywords
Investigació
Comunicació en l'administració pública
Administració local
Pages
77 p.
Publisher
Escola d'Administració Pública de Catalunya
Citation
Xifra, Jordi, Costa Fernández, Lluís i Ordeix Rigo, Enric. (2008). La contribució de la comunicació interna a l'excel·lència de la gestió de l'Administració local: el cas dels ajuntaments gironins. Escola d'Administració Pública de Catalunya. https://hdl.handle.net/20.500.14227/1445
Note
1. Grup de Recerca Comunicació Organitzacional i Relacions Públiques (GRHCS092) de la Universitat de Girona.
2. Convocatòria per a la concessió de subvencions a treballs de recerca sobre Administració pública (2007), Resolució GAP/2726/2007
This item appears in the following Collection(s)
- Treballs de recerca [72]
Rights
© Tots els drets reservats