Més enllà dels pressupostos
Visualitza/Obre
Data de publicació
2016-11-02Resum
En el moment d’elaborar el pressupost anual no hi ha cap gran organització pública que parteixi de zero, com si les decisions passades no tinguessin impacte en el futur. Ben al contrari una part molt substancial de les despeses d’un pressupost ja està compromesa abans de començar a elaborar-lo. Aquesta part, s’estima que supera el 90% en la majoria de països de l’OCDE.
Això vol dir que, fora del procés pressupostari, s’han anat prenent decisions en el passat que tenen repercussió en els ingressos i en les despeses futures. Per exemple:
Aprovació de normes: des de la universalització de serveis públics bàsics com la sanitat o l’educació, fins a altres normes que atorguen drets a determinats col·lectius (Llei de la Dependència), que fixen percentatges d’assoliment d’algunes despeses (1% cultural) o que determinen compromisos de creixement de la despesa.
Aprovació de bonificacions i deduccions fiscals (que minora la recaptació) i afectació d’impostos i taxes (que treu discrecionalitat al destí de les despeses).
Tipus de document
Altres
Llengua
Català
Matèries (CDU)
00 - Ciència i coneixement. Investigació. Cultura. Humanitats
070 - Diaris. Premsa. Periodisme. Ciències de la informació
346 - Dret econòmic
35 - Administració pública. Govern. Assumptes militars
Paraules clau
Blogs
Gestió pressupostària
Finances públiques
Serveis públics
Administració pública
Pàgines
4 p.
Publicat per
Escola d'Administració Pública de Catalunya
Publicat a
EAPC blog
Citació
Tarrach, Anna. (2 de novembre de 2016). Més enllà dels pressupostos. EAPC blog. https://hdl.handle.net/20.500.14227/1733
Documents relacionats
Apunt de blog disponible a:
Enllaç al document relacionat
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- EAPC blog [400]
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element:
Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/