Simplificació vers l'e-Administració: redisseny i millora d'expedients per unificar procediments, estandarditzar documentació i reduir continguts d'informació
Author
Publication date
2013-12ISBN
9788469594230
Abstract
Podem anar cap a una Administració més intel·ligent? En aquest treball de recerca s’apunten diverses pautes que permeten anar fins a una fase avançada de l'Administració electrònica. Tot això, gràcies a l’aplicació d’una metodologia innovadora, l’Administrative Process Study (APS), explicada a l'Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents, que permet analitzar, de forma sistemàtica i detallada, els camps d’informació que conformen l’expedient associat a la prestació d’un servei, en tramitacions estandarditzades.
S’ha fet una anàlisi en profunditat de quatre procediments en tres administracions locals de mides semblants: Llagostera, Palamós i Sant Vicenç de Castellet. S’han escollit serveis que ofereixen totes les administracions locals d’una determinada grandària: la llicència urbanística de primera ocupació, la llicència d’activitats (comunicació ambiental), l’atorgament de subvencions directes a entitats i associacions, i la contractació d’un bé per procediment obert. Els casos escollits poden arribar a generar fins al 25% de la producció documental en aquestes administracions.
L’anàlisi comparativa s’ha desenvolupat aplicant la metodologia APS —àmpliament contrastada en administracions i empreses—, a partir de la confecció d’un diagrama d’estructura per cada procediment, que n’identifica els documents, les unitats de treball i els processos administratius. Així, aconseguim l’avantatge estratègic que comporta focalitzar la reenginyeria en la seqüència de documents del procediment i no en la successió de tasques o operacions materials per a materialitzar-los. Escollim treballar amb el docflow (flux de documents) enfront del tradicional workflow (flux de treball), amb el qual habitualment es treballa fins a nivells de detall majors, que tants problemes operatius ocasiona i que dificulta l’automatització i l’intercanvi de solucions.
A manera de resum, per convergir vers l’e-Administració, cal considerar, entre d’altres, aquestes premisses:
a) Per poder informatitzar, primer cal simplificar. La simplificació dels processos administratius va més enllà del redisseny i la millora dels expedients o de les variables dels documents que intervenen en la confecció de l’expedient. El dret administratiu i la pràctica de la gestió dels processos ofereixen fórmules, tant jurídiques com d’operativitat, que s’han de tenir en compte en qualsevol procés de simplificació.
b) Hi ha una gran variabilitat en els continguts d’informació al llarg del temps. La perdurabilitat de les variables associades a referències en el decurs del temps és, de mitjana, d’un 42%, fet que comporta una volatilitat molt elevada en els continguts d’informació que contenen els documents (expedients analitzats amb un decalatge de 10 anys).
c) No és sostenible tantes formes diferents de tramitar els mateixos serveis. Cal que les administracions d’ordre superior (consells comarcals, diputacions, Generalitat) s’impliquin en trobar models que permetin estandarditzar les tramitacions dels ens locals, siguin de la grandària que siguin. Aquest treball de recerca va en aquesta direcció.
Document Type
Book
Document version
Published version
Language
Catalan
Subject (CDU)
02 - Librarianship
35 - Public administration. Government. Military affairs
Keywords
Administració electrònica
Gestió dels documents
Documents administratius
Circuits administratius
Pages
116 p.
Publisher
Escola d'Administració Pública de Catalunya
Collection
Estudis de Recerca Digitals;10
Citation
Guiu i Rius, Pere-Joan (coord.), Puig-Pey i Saurí, Antoni, Fontanet i Ambròs, Marta, Mauri i Martí, Alfred i Perpinyà i Morera, Remei. (2013). Simplificació vers l'e-Administració: redisseny i millora d'expedients per unificar procediments, estandarditzar documentació i reduir continguts d'informació. (Estudis de Recerca Digitals; 10). Escola d'Administració Pública de Catalunya. https://www.doi.org/10.2436/10.8030.03.6
Note
La realització d’aquest treball de recerca ha estat possible gràcies a la subvenció atorgada per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya per a treballs de recerca sobre Administració Pública de l’any 2011, a través de la Resolució GAP/2992/2011, de 17 de novembre
This item appears in the following Collection(s)
The following license files are associated with this item:
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/