La millora dels serveis públics a través de les subvencions: el llegat deixat per les subvencions en polítiques públiques en matèria de disseny de prestacions i millora dels serveis públics a Catalunya
Publication date
2009-08Abstract
El nucli d'aquesta recerca es basa en conèixer la importància que, actualment, tenen les subvencions per a les entitats locals i organitzacions no lucratives en un doble sentit:
a. el rol que juguen les mateixes per dissenyar, reformular i orientar polítiques prestacionals i de serveis consolidades,
b. i la seva importància a l'hora de complementar les formes clàssiques però insuficients de finançament (transferències ordinàries i ingressos, principalment).
L'estudi té una extensió de 528 pàgines, de les quals 320 són el text bàsic de la recerca i la resta annexos.
S'estructura en 11 capítols (concepte i definició, l'activitat de les subvencions, polítiques d'ocupació, aspectes jurídics, recreació d'una subvenció, la visió de l'atorgant, el contingut de les subvencions, el partenariat i el mecenatge, funció pública i subvencions) més un apartat de conclusions.
Destaca en particular el capítol 4 destinat a un buidatge, plasmat del 145 pàgines, de la Llei General de Subvencions i el Reglament on es comenta de forma lliure l'articulat i s'exemplifiquen casos i situacions. En el text del treball es realitza una vinculació del text de la llei a altra normativa d'aplicació a diferents aspectes de la mateixa, com per exemple la Llei 30/1992, de 26 de novembre, en tema de procediment administratiu. Particularment, i en relació al procediment administratiu, a l'estudi es recrea l'expedient administratiu, tant d'execució com d'atorgament, de les subvencions.
Una de les conclusions principals de la recerca és basa en la combinació subjacent entre la funció innovadora de les subvencions (o el que és el mateix: les subvencions serveixen a l'atorgant per a dissenyar polítiques), i la funció aplicativa de les mateixes per al beneficiari ( a saber al beneficiari li permeten aplicar polítiques).
Essent certa però, aquesta afirmació, només fins a un cert punt perquè hi ha multitud d'experiències solvents a nivell local que, no obstant, no disposen de mecanismes de generalització i transferència adequats i, per tant, resten isolades i sense continuïtat.
Per altra banda ¿han deixat llegat les subvencions? Sí, es clar, i excel·lent. La Llei General de Subvencions i el Reglament hi han ajudat, i molt, perquè es percep un canvi – en rigor, en transparència, en compliment dels principis d'eficàcia i eficiència, etc. - en les bases reguladores i les convocatòries de les subvencions i, per altra banda, una clara tendència a reduir la concessió directe en favor del concurs o lliure concurrència a l'hora de resoldre la concessió.
La present recerca aporta 32 conclusions clau orientades totes a conèixer l'índex d'empeny institucional en obtenir el màxims resultats amb els mateixos recursos (d'aquí prové la importància atorgada al pla estratègic de subvencions). Aquestes conclusions s'ordenen en àmbits temàtics : les tècniques, les econòmiques, les de la relació atorgant - beneficiari, les polítiques, etc.
Les fonts de recerca en que es fonamenta l'estudi són – i per ordre de prelació i importància- :
1. 112 enquestes a tècnics locals que gestionen subvencions ( tècnics dels grups A i B d'ajuntaments de la demarcació de Girona en la seva majoria-),
2. El buidatge exhaustiu de 9 tipus de convocatòries diferents,
3. El buidatge de 46 referències bibliogràfiques,
4. I, principalment, el treball i buidatge exhaustiu de la Llei General de Subvencions i el Reglament.
La resta de fonts de treball són subsidiàries envers les esmentades. Sense perjudici de l'àmbit científic, la recerca presenta, també, vuit annexes de signe pràctic i operatiu ( entre ells una proposta de curs de formació en subvencions per a conèixer les novetats de la Llei i aprofundir en el seu coneixement i l'elaboració d'un dictamen jurídic sobre la Llei derivat del capítol 4 de la recerca, etc.).
En conclusió es tracta d'un estudi que analitza una de les tres línies de treball de les polítiques públiques (activitat limitativa, activitat prestacional i activitat de foment – subvencions-), de la qual no se'n sol parlar, simplement, per la seva més que recent regulació i estandarització general, però que, no obstant, ha tingut des de l'entrada d'Espanya a la Unió Europea, l'any 1989, un pes fonamental en la producció de serveis per a la millora dels índexs de benestar de les persones i competitivitat de les empreses.
Document Type
Working document
Document version
Submitted version
Language
Catalan
Subject (CDU)
342 - Public law. Constitutional law. Conflict of laws
346 - Economic law. Law of government control of the economy
35 - Public administration. Government. Military affairs
Keywords
Investigació
Política pública
Subvencions
Serveis públics
Administració local
Pages
529 p.
Publisher
Escola d'Administració Pública de Catalunya
Citation
Estanyol, Vicenç (dir.), Andreu, Georgina i Benítez, Carles. (2009). La millora dels serveis públics a través de les subvencions: el llegat deixat per les subvencions en polítiques públiques en matèria de disseny de prestacions i millora dels serveis públics a Catalunya. Escola d'Administració Pública de Catalunya. https://hdl.handle.net/20.500.14227/1425
Note
Grup de recerca format per personal tècnic de l'Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona, la Universitat Autònoma de Barcelona, l'Ajuntament de Celrà i l' Ajuntament de Sant Hilari Sacalm.
This item appears in the following Collection(s)
- Treballs de recerca [72]
The following license files are associated with this item:
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/