L'externalització de les funcions públiques de control i inspecció en matèria de protecció del medi ambient: reptes i oportunitats
Publication date
2006Abstract
El treball de recerca “L'externalització de les funcions de control i inspecció en matèria de protecció del medi ambient: reptes i oportunitats”, analitza i estudia en profunditat el règim jurídic de les entitats col·laboradores de l'administració pública en matèria de protecció del medi ambient.
Actualment, existeix una tendència generalitzada en la legislació ambiental a l'externalització de les funcions de control i inspecció mitjançant l'admissió de la intervenció d'entitats i persones generalment privades en l'exercici de les esmentades funcions públiques. Aquesta tendència privatitzadora i el recurs a la col·laboració privada per a l'exercici de funcions materialment públiques es justifica en la creixent complexitat de la tècnica i en la correlativa incapacitat de l'administració per a controlar-la. Tanmateix, l'ordenament jurídic català no ha donat una resposta adequada a la regulació d'aquest fenomen. En efecte, l'expansió de les entitats col·laboradores en la legislació ambiental catalana no s'ha vist reflectida en una acurada regulació del seu règim jurídic, marcat per la provisionalitat.
Aquest treball de recerca, davant la inexistència a Catalunya d'una regulació exhaustiva i completa de les entitats col·laboradores de l'administració en matèria de protecció ambiental, té com a finalitat principal aportar les línies fonamentals que haurien de presidir la seva regulació jurídica, per tal de satisfer les exigències inherents al principi de legalitat en una funció (el control i la inspecció) inequívocament pública. Es tracta, en definitiva, de determinar els requisits estructurals i funcionals necessaris perquè aquestes entitats puguin dur a terme la funció de control i/o inspecció amb plenes garanties d'objectivitat i eficàcia (exigències de solvència tècnica, financera, d'imparcialitat...); el títol habilitant més idoni per a l'exercici de les esmentades funcions públiques; el règim jurídic de les seves actuacions, així com llur valor probatori; el règim de control i inspecció de l'administració sobre aquestes entitats; i la posició dels administrats davant l'actuació d'aquestes entitats, articulant un sistema efectiu de reclamació, amb plenes garanties.
Amb aquesta finalitat, s'ha optat per estructurar aquest treball en sis capítols. El punt de partida és l'anàlisi de la justificació de l'externalització de les funcions públiques de control i inspecció en l'àmbit de la protecció del medi ambient en l'actual marc constitucional, matèria en què es centra el capítol primer. El capítol següent examina l'origen i el naixement d'aquestes entitats en matèria ambiental, a partir de l'evolució que s'ha produït en la normativa estatal i autonòmica. En el capítol tercer, s'analitza l'externalització de les funcions de control i inspecció a la normativa estatal i, en particular, en quatre àmbits d'actuació diferents: la qualitat i la seguretat industrial; la contaminació atmosfèrica; el control d'abocaments d'aigües residuals; i els residus. seguint aquesta línia, el capítol següent duu a terme la mateixa tasca però en relació amb la normativa autonòmica, mitjançant l'anàlisi del règim jurídic de les entitats col·laboradores en quatre comunitats autònomes que han apostat per la col·laboració externa en matèria ambiental i han aprovat regulacions al respecte: Andalusia, Catalunya, Múrcia i València. El capítol cinquè, d'extraordinària importància, analitza els principals problemes que planteja actualment l'exercici de funcions de control i inspecció en matèria de protecció del medi ambient per entitats col·laboradores, tractant d'oferir-ne solucions, a la llum de la normativa vigent i de la jurisprudència existent. I el sisè examina els primers intents de regulació de les entitats col·laboradores en matèria de medi ambient que s'han fet a Catalunya. Aquest treball finalitza amb una sèrie de conclusions on s'efectuen algunes propostes per a una regulació futura d'aquestes entitats.
Document Type
Working document
Document version
Submitted version
Language
Catalan
Subject (CDU)
342 - Public law. Constitutional law. Conflict of laws
35 - Public administration. Government. Military affairs
502 - The environment and its protection
Keywords
Investigació
Cooperació publicoprivada
Dret ambiental
Auditoria ambiental
Pages
210 p.
Publisher
Escola d'Administració Pública de Catalunya
Citation
Casado Casado, Lucía. (2006). L'externalització de les funcions públiques de control i inspecció en matèria de protecció del medi ambient: reptes i oportunitats. Escola d'Administració Pública de Catalunya. https://hdl.handle.net/20.500.14227/1440
Note
Autoria vinculada a la Universitat Rovira i Virgili.
This item appears in the following Collection(s)
- Treballs de recerca [72]
The following license files are associated with this item:
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/