Les agendes estratègiques locals en immigració i ciutadania: adaptacions organitzatives 2001-2006
Visualitza/Obre
Aquest document conté fitxers embargats fins el dia 01-01-9999
Autor/a
Obrador Solé, Guida
Data de publicació
2007-04Resum
Les agendes estratègiques locals en immigració i ciutadania: adaptacions organitzatives 2001-2006 pretenen contribuir a la millora dels instruments de planificació i gestió estratègiques de les administracions locals front al fenomen de la diversificació de la ciutadania actual fruit de les migracions internacionals.
Els resultats que es presenten faciliten la comprensió de la diversificació social a què fan front les administracions locals a patir del marc conceptual sobre ciutadania. Sobre aquest debat es fa especial èmfasi a les dues principals tensions que actualment suport el concepte de ciutadania i que provenen de la diversitat cultural i de la desigualtat social que caracteritzen les societats actuals. La recerca també descriu els instruments disponibles per a la mesura de la ciutadania a l'àmbit local i fa una anàlisi estadística descriptiva de la situació a Catalunya. En particular analitza les fonts estadístiques provinents dels padrons municipals i s'hi han incoroporat les darreres dades publicades darrerament que fan referència a l'any 2006.
La recerca aporta una delimitació i una sistematizació de les responsabilitats legals i de les limitacions de les administracions locals front a la població estrangera i en la garantia dels seus drets i deures civils i socials. En aquest sentit es defensa abastament el rol estratègic que té l'empadronament i l'arrelament en la construcció de la idenitat ciutadana a l'àmbit local.
També aporta el coneixement a partir de la comparació de sis experiències concretes i reals dels èxits, fracassos, principals debats i reptes que afronten les administracions locals i comarcals en la gestió de les migracions i d'una ciutadania cada vegada més plural. De fet, la recerca no es basa en models teòrics sinó en pràctiques d'adaptacions organitzatives desenvolupades en els darrers anys a Catalunya i que estan en constant evolució, i que per tant posen de manifest la diversitat de plantejaments de treball des dels quals s'aborda la qüestió. S'assenyalen també els reptes pendents més immediats, com poden ser el finançament, el decalaix competenical, el repte de l'opinió pública, etc.
Per acabar s'han identificat quatre propostes rellevants que contribueixen a la gerencialització, transversalitat, col·laboració públic privat i la cooperació interadministrativa i dels instruments de suport al canvi de la política local d'immigració i ciutadania.
Tipus de document
Document de treball
Versió del document
Versió presentada
Llengua
Català
Matèries (CDU)
316 - Sociologia. Comunicació
35 - Administració pública. Govern. Assumptes militars
36 - Benestar i problemes socials.Treball social. Ajuda social. Vivenda. Assegurances
Paraules clau
Investigació
Administració local
Planificació estratègica
Emigració i immigració
Ciutadania
Pàgines
77 p.
Publicat per
Escola d'Administració Pública de Catalunya
Citació
Obrador Solé, Guida. (2006). Les agendes estratègiques locals en immigració i ciutadania: adaptacions organitzatives 2001-2006. Escola d'Administració Pública de Catalunya. https://hdl.handle.net/20.500.14227/1444
Nota
Memòria desenvolupada amb una subvenció a treballs de recerca sobre Administració pública de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.
Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)
- Treballs de recerca [72]
Drets
© Tots els drets reservats
Els següents fitxers sobre la llicència estan associats a aquest element:
Excepte que s'indiqui una altra cosa, la llicència de l'ítem es descriu com http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/