Fer de Catalunya un referent en qualitat democràtica
Autor/a
Foz i Dalmau, Jordi
Espuny i Salvadó, Núria
Peña López, Ismael
Fecha de publicación
2018-07-12Resumen
Vivim en una societat globalitzada, complexa i amb grans incerteses, en què la ciutadania no té el control d’una part important de les decisions que afecten la seva vida. En aquest context, s’ha fet palesa una crisi de confiança en les nostres institucions i en la política com a mecanisme per transformar la realitat en la recerca del bé comú. En front de les solucions “populistes” o “elitistes”, quines alternatives hi ha que aprofundeixin en la democràcia?.
Per trobar la resposta la pregunta ens pot ser d’ajuda respondre’n una altra. Què tenen en comú Suècia, Dinamarca, Noruega i Suïssa que apareixen sempre al capdamunt dels estudis sobre bona governança, qualitat democràtica i resultats socioeconòmics?.
Doncs bé allò que comparteixen és que en tots ells hi ha una percepció ciutadana de qualitat institucional. Sembla, per tant, que hi una evidència suficient per concloure que el desenvolupament d’institucions de qualitat incrementa la confiança ciutadana i afavoreix el desenvolupament i la justícia social.
Les democràcies de qualitat són aquelles que, més enllà d’assegurar la imparcialitat en l’aplicació de les normes i en la gestió del serveis, es doten d’institucions formals i informals que incentiven que govern, mercat i societat actuïn de forma cooperativa i eficient, adoptant millors decisions en un entorn complex i disminuint les conductes extractives i desintegradores. En aquesta línia, les solucions republicanes cíviques passen per una visió institucional que permeti establir mecanismes i programes que reforcin les capacitats cooperatives i de participació de la ciutadania i dels actors polítics.
Cal construir institucions de qualitat que comuniquin adequadament la complexitat de les decisions i obrir canals ciutadans per enriquir-les. Per assolir aquest objectiu, calen institucions flexibles, obertes, transparents, intel·ligibles, avaluables, que aprofitin el potencial de les diferents formes d’exercici democràtic i de participació ciutadana, que rendeixen comptes i amb cultures ètiques i de la integritat.
Tipo de documento
Otros
Lengua
Catalán
Materias (CDU)
00 - Ciencia y conocimiento. Investigación. Cultura. Humanidades
070 - Periódicos. Prensa. Periodismo. Ciencias de la información
316 - Sociología. Comunicación
32 - Política
35 - Administración pública. Gobierno. Asuntos militares
Palabras clave
Blogs
Qualitat total en l'administració pública
Participació política
Democràcia
Percepció social
Páginas
3 p.
Publicado por
Escola d'Administració Pública de Catalunya
Publicado en
EAPC blog
Citación
Foz i Dalmau, Jordi, Espuny i Salvadó, Núria i Peña López, Ismael. (12 de juliol de 2018). Fer de Catalunya un referent en Qualitat Democràtica. EAPC blog. https://hdl.handle.net/20.500.14227/1875
Documentos relacionados
Apunt de blog disponible a:
Enlace al documento relacionado
Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)
- EAPC blog [400]
El ítem tiene asociados los siguientes ficheros de licencia:
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/