El Consell de Governs Locals: noves formes de participació dels ens locals a les institucions autonòmiques
Document Type
Working document
Document version
Submitted version
Abstract
Considerant-lo com un concepte jurídic indeterminat, que correspon concretar al legislador mitjançant la llei. En aquest sentit, i donat el pes de la llei en la configuració de l'àmbit competencial i funcional dels ens locals, sovint s'ha posat de manifest la necessitat de preveure mecanismes jurídics que els permetin garantir un àmbit d'actuació i decisió propi, dedicant el Capítol II del nostre treball, precisament, a l'examen d'alguns d'aquests mecanismes.
En primer lloc, el nostre estudi es centra en especialment en els mecanismes de protecció jurisdiccional de l'autonomia local davant del Tribunal Constitucional, que permeten als ens locals, especialment municipis i províncies, reaccionar davant d'aquelles lleis, tan estatals com autonòmiques, que es considerin contraries a aquest principi constitucional. Tot i això, i malgrat constituir un pas molt important en la configuració constitucional de l'autonomia local. les dificultats pràctiques que planteja el seu exercici, tant pel que fa als requisits de legitimació activa com en la seva tramitació, etc., han posat de manifest la necessitat de buscar vies complementaries de protecció, apuntant-se a la participació, tan orgànica com funcional, dels ens locals en els procediment decisoris que els afectin com un mecanisme idoni per assegurar una adequada ponderació per part del legislador de tots els interessos en presencia.
Tot i això, es pot constatar que, a diferència del que succeeix al dret comparat, la legislació espanyola de règim local conté escasses referències a aquests instruments participatius, limitant-se essencialment, la creació d'òrgans administratius de col·laboració entre les diferents administracions públiques; el funcionament dels quals, a més, moltes vegades s'ha revelat poc eficaç.
El nou Estatut d'Autonomia de Catalunya, en canvi, constitueix un punt d'inflexió en aquesta matèria, ja que, junt a la nova regulació del règim local a la nostra Comunitat Autònoma, preveu també la creació del Consell de Governs Locals, com a òrgan de representació dels municipis i vegueries en les institucions de la Generalitat, assenyalant que aquest haurà de ser escoltat en la tramitació parlamentaria de les iniciatives legislatives i dels plans i normes reglamentaries que afectin especialment l'administració local.
D'aquesta manera, s'introdueix una nova institució, la funció de la qual és vetllar per l'adequat tractament de l'autonomia local en la legislació autonòmica, promovent un àmbit d'actuació propi per als ens locals i assegurant el respecte als principis generals que han de regir la distribució de les funcions administratives.
Així, al llarg del Capítol IV del nostre treball de recerca, hem aprofundit en la determinació del seu règim jurídic, podent constatar els nombrosos dubtes que planteja la novedosa, però alhora escassa, regulació estatutària. Aquests interrogants se'ns presenten, sobretot, a l'hora de determinar quina ha de ser la seva concreta composició i les seves funcions específiques. Elements aquests que, des del nostre punt de vista, constitueixen el nucli bàsic de la seva regulació i que determinaran, en bona mesura, el seu futur desenvolupament.
Així, el nostre treball pretén ser una primera aproximació teòrica a aquesta nova figura estatutària, el Consell de Governs Locals, proporcionant, a partir de la comparació amb el model regional italià (especialment amb la figura del Consiglio delle Autonomie Locali) i de l'experiència espanyola, nous criteris per afrontar el tractament d'aquesta nova institució; i plantejant-nos noves hipòtesis que ens permetin avançar en la seva concreta configuració jurídica.
Note
1. Autoria vinculada a la Universitat de Barcelona.
2. Treball de recerca de la convocatòria de 2005.
Citation
Vilalta, Reixach, Marc. (2005). El Consell de Governs Locals: noves formes de participació dels ens locals a les institucions autonòmiques. Escola d'Administració Pública de Catalunya. https://hdl.handle.net/20.500.14227/1429
Author
Language
Catalan
Publisher
Escola d'Administració Pública de Catalunya
Publication date
2005Extension
111 p.
Subject (CDU)
334 - Forms of organization and cooperation in the economy
342 - Public law. Constitutional law. Conflict of laws
35 - Public administration. Government. Military affairs
Documents to download
This item appears in the following Collection(s)
- Treballs de recerca [73]
Rights
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Related Items
Displaying related items by Title and Subject.
-
Disseny d'Estat, tradició institucional i cooperació intergovernamental: l'efecte del model d'organització territorial sobre les xarxes de Gestió Intergovernamental dels Governs locals i Governs regionals de Catalunya i Baden-Württemberg en l'àmbit de les polítiques de la Societat de la Informació (Govern Electrònic)
Castellano García, Josep Maria (2006)Aquest estudi se centra en l'anàlisi dels instruments de col·laboració i cooperació entre els Governs regionals i els Governs municipals en l'àmbit d'una política concreta com són les polítiques de ... -
L’espai de treball i les noves formes de gestió local
Bonmatí, Marga (EAPC blog, 2021-04-06)És una evidència que la pandèmia provocada pel virus de la COVID-19 ens ha portat de forma accelerada a un estil de vida diferent, ha canviat la manera de relacionar-nos entre nosaltres i amb el nostre ... -
Dues noves lleis al forn: procediment administratiu i règim jurídic de les administracions públiques i organització de l’Administració de la Generalitat i del seu sector públic institucional
Capilla Vidal, Gabriel (Formació Oberta: Espais Temàtics, 2022-03-23)Mitjançant els acords de Govern de 15 de febrer i de 8 de març de 2022 s'han aprovat respectivament les memòries preliminars dels avantprojectes de llei del procediment administratiu i del règim jurídic ...