Estratègies contextualitzades de captació de talent tècnic per als governs locals de la demarcació de Barcelona
Document Type
Working document
Document version
Submitted version
Abstract
L’objectiu general del projecte és millorar la captació de talent jove tècnic (és a dir, enginyers, informàtics i arquitectes) per contribuir a crear vocació de servei públic per als governs locals. Ha estat liderat per la Diputació de Barcelona, considerada la tercera administració pública de Catalunya que presta serveis als 311 municipis de la demarcació (75 % de la població de Catalunya). Per aconseguir aquest objectiu general, es van proposar tres objectius específics.
L’objectiu 1 era identificar les percepcions i actituds associades a treballar a l’Administració pública per part de l’alumnat de perfil tècnic. Aquest objectiu es va dividir en dues fases: la primera, focalitzat en l’alumnat d’Arquitectura i d’Enginyeria, utilitzant una metodologia Lego Serious Play, i la segona, focalitzat en el d’Informàtica, utilitzant entrevistes. Finalment, les percepcions de l’alumnat es classifiquen en tres grans blocs temàtics: les relacionades amb el procés d’accés a l’Administració pública, les relacionades directament amb els llocs de treball que s’ofereixen i les relacionades amb la carrera professional.
L’objectiu 2 suposava el disseny d’estratègies per a la captació del talent tècnic per part de la l’Administració pública. Per aconseguir aquest objectiu es va desenvolupar un DAFO a partir d’entrevistes de treballadors de l’Administració pública. Aquest DAFO conté tres fortaleses, quatre debilitats, tres oportunitats i dues amenaces. Sobre la base dels resultats del DAFO es van proposar cinc estratègies generals relacionades amb (1) la comunicació, (2) les relacions amb les universitats, (3) les rigideses internes, (4) el compartir recursos i processos i (5) l’ampliació i actuació sobre vetes de talent diversos.
L’objectiu 3 consistia a proposar accions de promoció per a la captació del talent tècnic per part de l’Administració pública. Només es va focalitzar en les dues primeres estratègies identificades a l’objectiu 2, ja que són les que ofereixen més capacitat de maniobra per part de la Diputació de Barcelona per a la captació de talent tècnic. A partir de la metodologia Design Thinking es van desenvolupar vint-i-sis accions, on cada acció té associada una descripció amb el resultat esperat, el nivell d’impacte d’acord amb la problemàtica del projecte, el nivell de viabilitat econòmica, el nivell de viabilitat tècnica i el nivell de viabilitat política.
Note
Aquest document és fruit d’una recerca promoguda a partir de la subvenció a treballs de recerca sobre l’Administració pública de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya; Resolució PDA/345/2021, de 25 de gener, per la qual s'aprova la convocatòria de subvencions a treballs de recerca sobre Administració pública i polítiques públiques (ref. BDNS 545679). Es presenta tal com va ser lliurat pels autors.
Citation
Gallardo, Eva, Pérez, Nico, Gallo, Pedro, Fernández Vicenç, Fernández, Merche i Costa, Roger. (2022). Estratègies contextualitzades de captació de talent tècnic per als governs locals de la demarcació de Barcelona. Escola d'Administració Pública de Catalunya. https://hdl.handle.net/20.500.14227/1436
Author
Language
Catalan
Publisher
Escola d'Administració Pública de Catalunya
Publication date
2022-11-04Extension
63 p.
Subject (CDU)
316 - Sociology
331 - Labour. Employment. Work. Labour economics. Organization of labour.
35 - Public administration. Government. Military affairs
62 - Engineering. Technology in general
Documents to download
This item appears in the following Collection(s)
- Treballs de recerca [73]
Rights
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Related Items
Displaying related items by Title and Subject.
-
-
Disseny d'Estat, tradició institucional i cooperació intergovernamental: l'efecte del model d'organització territorial sobre les xarxes de Gestió Intergovernamental dels Governs locals i Governs regionals de Catalunya i Baden-Württemberg en l'àmbit de les polítiques de la Societat de la Informació (Govern Electrònic)
Castellano García, Josep Maria (2006)Aquest estudi se centra en l'anàlisi dels instruments de col·laboració i cooperació entre els Governs regionals i els Governs municipals en l'àmbit d'una política concreta com són les polítiques de ... -
L’emprenedoria com a estratègia per a millorar el talent a les Administracions públiques
Pineda-Herrero, Pilar; Quesada Pallarès, Carla; Williams, Nick; Fernández de Álava, Miren; Espona Barcons, Berta; Fernández Sequi, Héctor; Beraite, Raminta; Hills-Joyce, Leanna; Oriol, Eliseu; Brull, Esther (2017-07)La situació de crisi econòmica ha tingut un impacte negatiu en molts àmbits i col·lectius. Concretament, a l’Administració pública aquest impacte es veu reflectit en la escassetat de processos selectius ...