La personalització dels serveis públics: la contribució de la intel·ligència artificial i les dades massives
Document Type
Working document
Document version
Submitted version
Abstract
La finalitat d’aquest treball és promoure la innovació en la prestació dels serveis públics a través de la personalització dels serveis públics utilitzant, si escau, les de dades massives i de la intel·ligència artificial.
La personalització, adaptació i anticipació dels serveis públics a les necessitats de la ciutadania constitueixen una manifestació de la bona administració i contribueixen a l'eficàcia i eficiència públiques i a la confiança en les administracions públiques.
En el capítol 1, es defineix què és la personalització dels serveis que s’ha entès com el procés que canvia la funcionalitat, la interfície, l’accés, el contingut o el distintiu d’una informació, tràmit o servei per augmentar la seva rellevància per a una persona o una categoria de persones. També es determinen els nivells que pot tenir la personalització dels serveis públics i, en particular, s’analitza la prestació proactiva dels serveis. Finalment, s’identifiquen els beneficis i els riscos que es poden derivar de la personalització dels serveis públics.
En el capítol 2, es delimita el marc jurídic en el que es pot dur a terme la personalització dels serveis i s’apunta el paper de l’ètica a l’hora de determinar quins serveis es poden personalitzar i com. En particular, s’exposa com l’ordenament jurídic ja està incorporant la personalització a l’hora de definir els principis i les característiques de l’administració digital i, en particular, s’analitza l’impacte que la protecció de les dades personals en la personalització dels serveis.
En el capítol 3, s’observa que les administracions públiques han de disposar d’unes dades de qualitat per poder personalitzar els serveis que presten. Això suposa, entre d’altres extrems, que les administracions públiques s’han de dotar d’una governança de les dades que permeti l’adequada presa de decisions en aquest àmbit.
En el capítol 4, es valora l’impacte de la personalització de serveis en l’organització i el procediment i es determinen els fonaments teòrics del procés de personalització d’un servei públic.
En el capítol 5, s’exposa la metodologia que s’ha dissenyat per la innovació en les administracions públiques a través de la personalització dels serveis públics mitjançant l'ús de les dades massives i la intel·ligència artificial. En aquest capítol s’identifiquen els antecedents que han de concórrer perquè una administració pública pugui valorar la possibilitat de personalitzar un servei. Finalment, es presenten de manera detallada les quatre fases i les setze etapes que conformen la metodologia que s’ha dissenyat.
Finalment, el capítol 6 incorpora el recull d’experiències de personalització de serveis mitjançant la intel·ligència artificial a les administracions públiques.
Note
1. Autoria vinculada a la Universitat Oberta de Catalunya.
2. Aquest document és fruit d’una recerca promoguda a partir de la subvenció a treballs de recerca sobre l’Administració pública de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (Resolució GAH/590/2018, de 20 de març). Es presenta tal com va ser lliurat pels autors en la seva versió definitiva.
Citation
Cerrillo, Agustí (dir.), Bousta, Rhita, Galindo, Ramon i Velasco Clara. (2020). La personalització dels serveis públics: la contribució de la intel·ligència artificial i les dades massives. Escola d'Administració Pública de Catalunya. https://hdl.handle.net/20.500.14227/1609
Language
Catalan
Publisher
Escola d'Administració Pública de Catalunya
Publication date
2020-09Extension
181 p.
Subject (CDU)
35 - Public administration. Government. Military affairs
68 - Industries, crafts and trades for finished or assembled articles
Documents to download
2020_contribució_IA_Cerrillo.pdf
3.038Mb
This item appears in the following Collection(s)
- Treballs de recerca [73]
Rights
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Related Items
Displaying related items by Title and Subject.
-
L’EAPC publica una guia per a la personalització dels serveis públics a través de la intel·ligència artificial
Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC Notícies, 2021-07-07)L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) ha publicat el número 19 de la col·lecció Estudis de Recerca Digitals amb el títol Guia per a la personalització dels serveis públics a través de la ... -
Guia per a la personalització dels serveis públics a través de la intel·ligència artificial
Cerrillo-i-Martínez, Agustí; Bousta, Rhita; Galindo Caldés, Ramon; Velasco Rico, Clara Isabel (2021-07)La personalització, l’adaptació i l’anticipació dels serveis públics a les necessitats de la ciutadania constitueixen una manifestació de la bona Administració i contribueixen a l’eficàcia i l’eficiència ... -
Transparència i intel·ligència artificial: reflexions sobre com la intel·ligència artificial ens pot ajudar a ser més transparents
Álvarez Simó, Aitana (Formació Oberta: Espais Temàtics, 2023-06-06)La normativa de transparència conté un llistat d'informacions que l'Administració té el deure de publicar (ítems de transparència). Sembla senzill, però no ho és. Més enllà de les obligacions legals, ...