Transició de serveis públics presencials a electrònics: elaboració d'una proposta d'actuació
Autor/a
Mas Souto, Maria Mercè
Armengol Orfeu, Montserrat
Fernández Rodríguez, Rosa
González García, Amaya
Sardà Vilardaga, Maria
Solé Villanueva, Joan
Fecha de publicación
2008-10Resumen
Aquest treball fa una recerca i reflexió sobre els aspectes claus que cal tenir en compte en la transició dels serveis presencials als electrònics, de l'administració del paper a l'administració electrònica.
La proposta d'actuació que es presenta es basa en una reflexió oberta sobre els aspectes interns de les organitzacions públiques que s'enfronten al repte de l'administració electrònica. La implantació de les tecnologies de la informació i la comunicació no és un fi sinó un fil conductor per reformar l'administració pública i en aquesta clau es planteja l'aportació d'aquest treball. Es constata la necessitat de reflexionar i de fer propostes sobre com es gestiona el canvi cultural en les organitzacions públiques a l'hora d'implantar un servei electrònic, més enllà de les propostes procedimentals i tecnològiques. És a dir, el cos del treball es centra en la gestió del canvi organitzatiu intern, l'etern oblidat en els projectes d'administració pública.
Partint de la contextualització de l'administració electrònica en el marc de l'administració pública, s'incideix en aspectes rellevants del que suposa la seva implantació: tecnologies, seguretat i protecció de dades, gestió documental entre d'altres, des d'una perspectiva global per, al final, acabar descrivint, en concret, el Model Català d'Administració Electrònica.
Un cop descrit el context, l'equip de recerca defineix la Proposta d'actuació en relació amb la implantació de l'administració electrònica dins les organitzacions públiques. Aquesta proposta està plantejada en clau de dimensió interna de l'organització i es centra en els elements que es consideren claus per a gestionar el canvi i orientar el procés de transformació de l'Administració. L'objectiu es que aquesta proposta d'actuació digui una eina més a les mans dels directius i gestors públics a l'hora de acompanyar els seus equip i la seva organització en el canvi de paradigma que va associat a la implantació de l'administració electrònica.
Acompanya la reflexió anterior, l'anàlisi del Pla d'Actuació per la Modernització i Simplificació de les Tramitacions Administratives de la Direcció General del Transport Terrestre com un exemple d'implantació de TIC a serveis i tràmits relacionats amb el sector del transport, que serveix per reflexionar després sobre com s'ha tingut en compte la dimensió interna des de la perspectiva que postula aquest treball de recerca.
Tipo de documento
Documento de trabajo
Versión del documento
Versión presentada
Lengua
Catalán
Materias (CDU)
004 - Informática
342 - Derecho constitucional. Derecho administrativo
35 - Administración pública. Gobierno. Asuntos militares
Palabras clave
Investigació
Serveis públics
Administració electrònica
Innovacions tecnològiques
Páginas
121 p.
Publicado por
Escola d'Administració Pública de Catalunya
Citación
Mas, M. Mercè, Armengol, Montserrat, Casanovas, Núria, Fernández, Rosa, González, Amaya, Sardà, Maria i Solé, Joan. (2008). Transició de serveis públics presencials a electrònics: elaboració d'una proposta d'actuació. Escola d'Administració Pública de Catalunya. https://hdl.handle.net/20.500.14227/1611
Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)
- Treballs de recerca [72]
El ítem tiene asociados los siguientes ficheros de licencia:
Excepto si se señala otra cosa, la licencia del ítem se describe como http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/