La gestió de la interoperabilitat en govern electrònic a les administracions públiques catalanes
Document Type
Monograph
Document version
Published version
Abstract
El present informe recull les premisses i els resultats de l’estudi realitzat per l’Institut de Governança i Direcció Pública d’ESADE «La gestió de la interoperabilitat en govern electrònic a les administracions públiques catalanes», finançat per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.
Aquesta recerca respon a la voluntat d’identificar els factors crítics que condicionen l’èxit dels processos d’implementació d’iniciatives d’interoperabilitat a Catalunya i de contrastar la hipòtesi que, tot i que la interoperabilitat s’ha abordat tradicionalment des del punt de vista de la tecnologia, apareixen altres variables de tipus estratègic, polític, de gestió, institucional o legal que realment incideixen en aquests processos.
Per fer-ho, s’ha elaborat, en primer lloc, un ampli marc conceptual a l’entorn de la interoperabilitat que s’acompanya d’una primera definició de model holístic on s’identifiquen sis dimensions, així com les seves interrelacions: factors relacionats amb les dades i la informació, factors relacionats amb la tecnologia, factors organitzatius, factors relacionats amb la governança de la xarxa, factors institucionals i factors contextuals.
En segon lloc, s’ha portat a terme un extens treball de camp en dues fases que ha culminat en la realització de 37 entrevistes en profunditat i d’un grup focal i que ha tingut com a objectius fer una valoració del model català d’interoperabilitat i conèixer els factors que condicionen els projectes d’interoperabilitat de Catalunya, per testar el model holístic proposat.
L’estudi confirma, en primer lloc, l’existència d’un model català d’interoperabilitat que disposa de fortaleses, com ara l’aposta per un node d’interoperabilitat que simplifica les relacions entre administracions, però que també presenta importants reptes, molt relacionats amb el funcionament intern de les organitzacions i amb la complexitat de la governança de la xarxa d’actors. Aquests resultats constaten la manca de consolidació després de més de deu anys de vida d’aquest model. En segon lloc, es corrobora la hipòtesi de partida: la interoperabilitat depèn sobretot de factors de caire estratègic, polític, de gestió, institucional i legal, i no tant de motius tecnològics. Concretament, les variables organitzatives internes i la governança de la xarxa d’actors són les que resulten més importants. En tercer lloc, es formulen recomanacions orientades a millorar la realitat catalana: entre d’altres, es fa necessari un lideratge polític fort, un canvi cap a una cultura de cooperació més oberta i un avenç cap a la millora de la governança de la xarxa. En definitiva, cal repensar l’estratègia i valorar la implementació de nous models d’interoperabilitat a Catalunya.
ISBN
9788469593448
Note
La realització d’aquest treball de recerca ha estat possible gràcies a la subvenció atorgada per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya per a treballs de recerca sobre Administració Pública de l’any 2011, a través de la Resolució GAP/2992/2011, de 17 de novembre.
Citation
Gascó, Mila, Ysa, Tamyko, Longo, Francisco i Fernández, Charlotte. (2013). La gestió de la interoperabilitat en govern electrònic a les administracions públiques catalanes. (Estudis de Recerca Digitals; 8). Escola d'Administració Pública de Catalunya.
https://www.doi.org/10.2436/10.8030.03.4
Language
Catalan
Publisher
Escola d'Administració Pública de Catalunya
Publication date
2013-12Extension
87 p.
Collection
Estudis de Recerca Digitals; 8
Subject (CDU)
004 - Computer science and technology. Computing. Data processing
35 - Public administration. Government. Military affairs
Documents to download
This item appears in the following Collection(s)
Rights
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Related Items
Displaying related items by Title and Subject.
-
Disseny d'Estat, tradició institucional i cooperació intergovernamental: l'efecte del model d'organització territorial sobre les xarxes de Gestió Intergovernamental dels Governs locals i Governs regionals de Catalunya i Baden-Württemberg en l'àmbit de les polítiques de la Societat de la Informació (Govern Electrònic)
Castellano García, Josep Maria (2006)Aquest estudi se centra en l'anàlisi dels instruments de col·laboració i cooperació entre els Governs regionals i els Governs municipals en l'àmbit d'una política concreta com són les polítiques de ... -
Direcció estratègica i gestió dels recursos humans a les administracions públiques catalanes
Obregon, Isidre R.; Vilalta, Josep M. (1994-12)En els darrers anys hom pot observar les referències cada cop més freqüents del mot management en el panorama administratiu català. El fet que s'hagi de recórrer a un anglicisme permet deduir la poca ... -
Els reptes de la gestió documental a les administracions públiques catalanes
Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC blog, 2017-06-06)Aquest article a l’eapc blog es publica en el marc del Dia Internacional dels Arxius, que se celebrarà el pròxim 9 de juny de 2017 Els passats 4, 5 i 6 de maig es va celebrar a Reus el XVI Congrés ...